De aarde heeft in zijn baan om de zon al ruim 2.000 jaar gezelschap van een asteroïde die de aarde volgt, zo hebben astronomen onlangs ontdekt.

Wetenschappers hebben de ruimterots die de naam 2023 FW13 draagt, afgelopen maart gespot met het Pan-STARRS observatorium in Hawai.

Eerste leek het object om de aarde zelf te draaien, waarmee het de status van ‘maan’ zou hebben. De asteroïde blijkt de aarde echter te volgen in zijn baan om de zon, zo meldt onder meer de site Sky & Telescope. De asteroïde volgt toevallig ongeveer hetzelfde pad op dezelfde snelheid als de aarde.

“De aarde heeft per saldo geen invloed op de beweging van de asteroïde”, zegt Alan Harris van het Amerikaanse Space Science Institute tegen Sky & Telescope. “De connectie met de aarde is puur toevallig.”

Hierdoor heeft 2023 FW13 de status van 'quasi-maan' gekregen, ook wel 'nepmaan' genoemd.

Wat de quasi-maan die de aarde volgt uniek maakt

Foto: Christian Hartmann/Reuters

Gewoonlijk volgt een quasi-maan het pad van de aarde een paar weken, maar dat is bij deze asteroïde anders. Astronomen hebben berekend dat de quasi-maan al sinds ongeveer 100 voor Christus in de buurt van de aarde blijft.

Het bestaan van de asteroïde is door diverse observatoria bevestigd en inmiddels is het object officieel geclassificeerd door de International Astronomical Union.

De asteroïde is ongeveer 20 meter lang en bevindt zich op het punt dat de baan van de ruimterots het dichtst in de buurt van onze planeet is, op ongeveer 15 miljoen kilometer van de aarde. Dat is dus een stuk verder dan de maan, die zich op 384.400 kilometer van de aarde bevindt.

De kans dat de asteroïde de aarde raakt, is dan ook extreem klein. "Het goede nieuws is dat de omwenteling van deze asteroïde niet leidt tot een traject dat de aarde zomaar kan raken", zegt Harris.

In 2016 ontdekte het Pan-STARRS observatorium overigens een stuk ruimterots dat mogelijk een brokstuk is van onze maan en rond de aarde draait. Maar vooralsnog is de maan die we vanaf de aarde kunnen zien, de enige die er echt toe doet.

LEES OOK: Astronomen zien een voorproefje van het einde van de aarde: een ster die een planeet in zijn geheel opslokt